Πυκνώνουν οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στις 20 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Κρήτης, East Med.
Αν και πηγές αναφέρουν πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη και ενδεχομένως στις 20 του μηνός, στη διάρκεια της τριμερούς σε επίπεδο αρχηγών κρατών να επιβεβαιωθεί η στήριξη του project, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει το επόμενο βήμα με την υπογραφή της προαναφερόμενης συμφωνίας.
Σύμφωνα με το energypress, αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν εντός της εβδομάδας να υπάρχουν εξελίξεις καθώς το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για «χτένισμα», ενώ το αγκάθι με το pause που πάτησαν οι Ιταλοί στο έργο ίσως τρενάρει τις εξελίξεις ή μπορεί και να τις επιταχύνει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» ζήτησε πάγωμα τουλάχιστον της δικής της συμμετοχής στο μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας έδωσε εντολή για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο σημείο όπου θα φτάνει ο αγωγός East Med, σε περιοχή του Οτράντο. Σημειωτέον ότι εκεί θα καταλήγει και ο TAP, για τον οποίο επίσης τα «Πέντε Αστέρια» έχουν εκφράσει περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Η ιταλική κυβέρνηση, δεν έχει αντίρρηση Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα να υπογράψουν κείμενο διακυβερνητικής συμφωνίας και μετά τις ευρω-εκλογές η Ρώμη να έχει πιο ξεκάθαρη θέση.
Παράλληλα, το έργο του East Med ύψους 6 δις. ευρώ και μήκους 2.000 χλμ που θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ε.Ε. μέσω Κρήτης,Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιταλίας, δέχεται πυρά και από τον Λίβανο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου επικαλούμενο διαμάχη που έχει με το Ισραήλ για τμήμα των ΑΟΖ τους προειδοποιεί με επιστολή τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ως γνωστόν αντίθετη είναι και η Άγκυρα, που δεν επιθυμεί το project λόγω Ισραήλ αλλά και της συμμαχίας με την Κύπρο, η οποία συνεχίζει τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Το ταξίδι Σταθάκη
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται από χθες στο Χιούστον του Τέξας, όπου πραγματοποιείται μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου το μεγαλύτερο παγκοσμίως ενεργειακό συνέδριο CERAWEEK 2019. Δεκάδες κολοσσοί της ενέργειας και ιδίως του πετρελαϊκού κλάδου θα συμμετάσχουν με εκατοντάδες εκπροσώπους τους στις εργασίες του.
Ο κ. Σταθάκης έχει προσκληθεί να μιλήσει στις 13 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο. Στο ίδιο πάνελ θα μιλήσουν και οι υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα, του Ισραήλ Γιουβαλ Στάινιτζ και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.
Οι υπουργοί αναμένεται στο περιθώριο του συνεδρίου, λένε πληροφορίες, να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής. Μάλιστα δεν αποκλείεται να βολιδοσκοπηθεί ο Αιγύπτιος υπουργός για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο projectτου East Med κάτι που θα προσδώσει άλλη δυναμικότητα στον αγωγό φυσικού αερίου.